Kokoontumisia

Rasimäen kyläyhdistyksen kevätkokous pidettiin su 21.3.2010 Harri Stefaniuksen luona. Samana päivänä järjestettiin ulkoilu- ja mäenlaskutapahtuma, johon osallistui kiitettävästi kyläläisiä. Sittemmin pe 16.4. kokoonnuttiin Sirpa Toivosen luokse kyläkokoukseen, jossa vieraili Paavo Harakka kertomassa menneiden vuosikymmenten kylätoiminnan hankkeista ja ideoista.

Vuosikokous 21.3.

Vuosikokouksessa käsiteltiin lakisääteiset asiat. Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Paavo Ryynänen esitteli tilinpäätöksen ja Päivi Härkin luki vuosikertomuksen. Tilintarkastajat ovat tarkastaneet kirjanpidon ja puoltavat vastuuvapauden myöntämistä hallitukselle ja muille tilivelvollisille. Tilinpäätös vahvistettiin ja vastuuvapaus myönnettiin. Päätettiin osallistua Valtimon kesäpäiville arpajaispöydällä, jonka tuotto käytetään Tulehmon hyväksi. Päätettiin olla osallistumatta Pielisen messuille Lieksaan 12.-13.6. Keskusteltiin kokouskäytännöistä, ja huomattiin tarve elävöittää kokoontumisten luonnetta. Harri Stefanius ehdotti ”Kylän akkain praasniekan” järjestämistä ensi lokakuussa. Se olisi naisille tarkoitettu iltajuhla, johon kutsutaan puhujia. Juhlassa tarjotaan myös ruoka. Miehille järjestettäisiin vastaava iltajuhla huhtikuussa vuoden päästä. Tästä voisi tulla vuotuinen käytäntö. Kokousten sijaan voitaisiin välillä järjestää epämuodollisempia tupailtoja. Harri Stefanius ehdotti kertakäyttöastioista luopumista kylän kokoontumisissa. Niiden sijaan kyläläiset voisivat tuoda omat mukit mukanaan. Ehdotusta kannatettiin.

Kyläkokous 16.4.

Päätettiin osallistua Vasaman järjestämään kuntoilutapahtumaan 19.6. Päätettiin järjestää Rasimäen kyläilta to 8.7. Tulehmon tontilla. Tänä vuonna järjestetään romunkeräys Tulehmon hyväksi. Romua kootaan Memosen tontille entiselle kettutarhalle tai suuremmat erät haetaan pihasta. Keräysajankohta on syyskuun alkupuoli. Nyt on aika katsastaa rautaromuvarastot läpi! Keräykseen kelpaavat kaikki rautaesineet, vanhat maatalouskoneet, pellit, autot yms. Akut ja nesteet pitää irrottaa romuista. Osallistu Tulehmon varainhankintaan ja siivoa samalla pihasi ylimääräisestä romusta!

Kylätoiminnan historiaa

Paavo Harakka kertoi kyläläisille menneiden vuosikymmenten kylätoiminnan hankkeista ja suunnitelmista. Hänen mukaansa näissä ideoissa on paljon toteuttamiskelpoisia projekteja. 1980- luvulla Suojärviseura ehdotti Valtimon kunnalle raivaajamuistomerkkiä, joka toteutuikin vuonna 1987. Rasimäki on Suomen suurin raivausalue. Harakka ehdotti asian hyödyntämistä mm. seuraavilla tavoilla:

  • Matkailutiekyltit, joissa lukee esim. ”Rasimäen siirtokarjalaiskylä”
  • Maanselän risteykseen kyltti ”Nyt olet Karjalan maaperällä”
  • Säänkestävät pleksitaulut kuutostien varteen Rasimäen kohdalle, joissa kerrotaan kylän historiasta
  • Kehitetään tsasounan ympärillä olevia toimintoja, kuten esim. Iivananväen praasniekka.
  • Perustetaan museotila, jossa on alkuperäisrakennukset (=kuusiruutuiset ikkunat).
Esimerkiksi Palviaisen Johanneksen tila olisi tällainen paikka. Lapinlahdelle on perustettu vastaava museotila. Koko Rasimäen kylä on nähtävyys. Se voisi olla asutustoimintaa esittelevä kylä. Museotilahanketta esitettiin Maakuntaliitolle 80-luvulla, mutta se ei saanut silloin kannatusta. Tuolloin kehitettiin voimakkaasti mm. Murtovaaran talomuseota. Suunnitelmissa oli tuolloin myös karjalankielisen kansanopiston perustaminen Rasimäen koululle. Harakan mukaan Rasimäen avainsanoja ovat ortodoksisuus, evakot, karjalankieli. Jos ihmiset saataisiin poikkeamaan kuutostieltä Rasimäelle, kyläläiset voisivat hyötyä siitä taloudellisesti. Kesällä voisi järjestää esim. hevoskyydillä kylän esittelyä. Nähtävyyksiä voisivat olla karjatila, hevostila, munkki Stefaniuksen kelja, tsasouna jne. Asutustila (=museo) olisi kaiken keskus, myös kahvilapalvelut ym. mahdollisia. Ympäristökeskukselta voisi saada rahaa ympäristön siistimiseen. Keskusteltiin ideoista. Harri Stefanius ehdotti että kylän molempiin päihin tulisi kuutostielle viitat, jossa Rasimäen kylä olisi nähtävyyskohde (virallinen hannunvaakuna-merkki). Merkit ovat kuitenkin kalliita. Hallitus valtuutettiin ottamaan selvää tienviittojen kustannuksista ja sen mukaan voimme edetä asiassa. Keskusteltiin voimavaroista ja niiden kohdentamisesta ensisijaisesti Tulehmon rakentamiseen, joka kestää seuraavat kaksi vuotta. Sen jälkeen voidaan harkita muita projekteja.

Muita asioita

Taalanto –opintopiiri on toistaiseksi lopetettu vähentyneen osallistujamäärän vuoksi. Kylän Akkain praasniekkaan puhujiksi ovat varmentuneet Anita Kulmala (os. Korkatsu) sekä Maria Dorff. Keskusteltiin tulevasta näyttelystä. Rasimäen kylän näyttely Valtimon kirjastossa on lokakuussa 2010. Näyttelyn aiheena voisi olla Rasimäen kylän menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Yhtenä vaihtoehtona olisi yksi aihe, esim. maito. Siinä esiteltäisiin maidontuotantoa ennen ja nyt. Joensuun yliopisto on luvannut kuvamateriaalia näyttelyyn. Avajaisiin voisi tulla kylätutkija pitämään esitelmää Rasimäestä. Tulehmo –hanketta esitellään mahdollisesti myös näyttelyssä.

Lahjoituksia.

Kyläyhdistykselle on lahjoitettu Yrjö Hautasen jäämistöstä tavaroita, kiitokset lahjoittajalle.

Liity yhdistykseen!

Liity yhdistykseen! Rasimäen kyläyhdistykseen voi liittyä jäseneksi maksamalla jäsenmaksun 15 € / talous tai kannattajajäsenmaksun 20€ / hlö yhdistyksen tilille numeroon
549600-20026886. Kirjoita viestikenttään nimesi ja mahdollisten muiden samaan talouteen kuuluvien jäsenten nimet. Tervetuloa mukaan!

Tulevia tapahtumia
Raivaustalkoot

La 8.5. klo 10 Tulehmon tontin raivaustalkoot alkavat. Kyläyhdistys tarjoaa osallistujille kahvit. Ota työkalut mukaan! Myös työvaatteet ja työrukkaset ovat tarpeen.
Tervetuloa rakentamaan kylän yhteistä kokoontumispaikkaa!

La 15.5. klo 10 Tulehmon tontin raivaustalkoot jatkuvat. Kyläyhdistys tarjoaa osallistujille kahvit. Työkalut mukaan. Tulehmon tontin raivaustalkoita järjestetään mahdollisesti myös toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa riippuen työn edistymisestä sekä sääoloista. Talkoista ilmoitetaan tarkemmin Ylä-Karjalassa sekä kylän nettisivuilla.

Pyöräilytapahtuma

Osallistutaan Valtimon Vasaman järjestämään kuntoilutapahtumaan 100- vuotiaan Valtimon kunniaksi.
Tapahtumassa pyöräillään, kävellään tai juostaan Nurmeksen rajalta Maanselkään kuutostietä pitkin.
Rasimäen kyläyhdistys osallistuu tapahtumaan pyöräillen Rasimäen kylän kohdalta Maansel-
kään jossa Aholan tuvassa Vasama tarjoaa ruoan sekä muuta ohjelmaa klo 15.
Lähdemme matkaan klo 13.30 Rasimäen ja Murtomäentien risteyksestä.
Voit halutessasi lunastaa itsellesi Rasimäen suden (maskotin) 25 euron hintaan pyörääsi kiinnitettäväksi. Tuotto menee Tulehmon hyväksi.
On suositeltavaa ilmoittautua etukäteen Vasamalle ruokailun järjestämisen vuoksi. Voit ilmottautua netissä osoitteessa http://valtimonvasama.sporttisaitti.com/ tai Marialle numeroon 044-3736277.
Matkan pituus yhteen suuntaan on n. 15 km.
Paluumatka pyöräillen ruokailun ja ohjelman jälkeen tai itse järjestämälläsi kyydillä.
Tervetuloa mukaan!

 

Rasimäen kyläilta

To 8.7. Rasimäen kyläilta Tulehmon tontilla. Klo 18 tsasounassa ehtoopalvelus, jonka jälkeen ohjelma alkaa klo 19 Tulehmon tontilla. Ohjelmassa on kahvittelua, munkinpaistoa, makkaranpaistoa, tikkupullaa ja yhteislaulua. Tervetuloa viettämään kesäiltaa kyläläisten ja kesäasukkaiden seurassa!

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!