Helle suosi ylen sankeita prihoja

Ylen Sankie Priha-kisa aloitti Valtimopäivien vieton viime perjantaina Rasimäellä Memosten jokirannassa. Puitteet kilpailulle olivat mahtavat, viljapeltojen keskellä vastaniitetyllä heinäpellolla. Sankia priha on sellainen ”potra poika” ja kisaa varten Jouni Memonen ja Eero Toivanen olivat miettineet lajit, jotka kuvaavat sisua, voimaa, kestävyyttä ja monitaitoisuutta. Sitä mitä karjalanheimo on aina tarvinnut. Kilpailuun kuului kymmenen lajia: Vesiämpärien kanto, tarkkuusammunta ilmakiväärillä, 10-loikka ilman vauhtia, tikanheitto, keihäänheitto, kiekonheitto, kuulantyöntö, jalkapallolla tarkkuuspotku, yhdellä kädellä roikunta ja kumisaappaanheitto. Yhteensä kilpailuihin osallistui 28 ihmistä. Tasaisen kilpailun voittajaksi julistettiin Reima Levy. Hyvänä kakkosena oli Martti Memonen ja kolmantena Eero Toivanen. Naisten kilpailun kolme parasta olivat Liisa Toivonen, Eeva Varhomaa ja Virve Hilonen.
- Helteinen päivä jokirannassa oli mainio, vaikkakin kuumuus vei kovimman terän kilpailusta. Aamun järjestelin pellolle rasteja ja kun kilpailu alkoi niin mehut olivat aika lopussa, juoksuvalmentajanakin toimiva Eero Toivanen kommentoi kilpailupäivän kulkua.
- Monta huipputulosta kuitenkin syntyi, esimerkiksi Eeva Varhomaa ei ollut ikinä heittänyt keihästä ja nyt kylmiltään tulos oli 26 metriä.
Lisäksi jo veteraanikilpailija 61-vuotias Risto Keränen roikkui yhdellä kädellä tangossa yhden minuutin ja kymmenen sekuntia, mikä on erittäin kova aika, Toivanen lisäsi.

peltomaisema
Kappale kauneinta Rasimäkeä.

Kisa järjestettiin nyt toisen kerran

Kisa järjestettiin nyt toisen kerran ja pääjärjestäjinä toimivat Eero Toivanen ja Memosten veljekset, jotka kaikki ovat alkuperäisiä rasimäkeläisiä. - Tämä oli hieno juttu, mutta ensivuodeksi kilpailua on kehiteltävä lisää ja keksittävä keinoja millä saadaan enemmän valtimolaisia mukaan kilpailuun, Toivanen myhäili tyytyväisenä. Nälässä ei kenenkään tarvinnut olla, sillä kyläyhdistyksen puffetti syötti ja juotti janoisia sankareita.

Skandaali jytisytti
Ylen Sankie Priha kilpailun jälkeen päivä jatkui Rasimäellä rock-konsertilla. Jouni Memonen oli koonnut rantaan jo 30 vuotta sitten aloittaneen bändin nimeltään Skandaali, jossa soittivat hänen lisäkseen Mika Sorajoki, Matti Pentikäinen, Tapani Timonen. Illan aikana kuultiin rokkia Eppu Normaalista Deep Purpleen. Paikan päällä oli noin 70 kuuntelijaa. Konsertti oli hyvin toteutettu bändipaidoista lähtien.

- Hullu idea, mutta saatiinpahan toteutettua. Jytinä oli kuulunut naapurikyliin asti. Niin kuuma oli, että silmistä valui vesi. 30-vuotta sitten pentuna soitettiin ja keikkailtiin yhdessä. Uutena jäsenä meillä oli nyt sukulaismies Matti Pentikäinen Joroisista, Memonen kertoi.
- Jokainen meistä on harrastanut musiikka tahollaan. Tämäkin tapahtuma vedettiin läpi yhdellä harjoittelukerralla.Toivottavasti saadaan ensi kesä samantapainen tapahtuma järjestettyä ja olisi mukava, jos mukaan tulisi vielä muitakin valtimolaisbändejä.

Ulla Korkatsu